top of page
Search

Кратък наръчник за летни планински приключения


Снимка: Кулоарите под вр. Голям Резен, Витоша

Instagram: @victor_goleminov


 

Да пишеш съвети за планински преходи и туризъм е все едно да пишеш готварска рецепта за спагети "Болонезе". Има хора слагат повече или по-малко доматен сос, добавят чесън, зехтин или друго. Някой може да ти се изсмее, че слагаш за завършек и красота парченце босилек, целуваш пръстите си и поднасяйки го на масата, казваш "Bon Appétit". Въпреки това, аз ще ви споделя моята изпитана рецепта (планинарската, а не готварската).


Винаги ще има някой по-добър от теб, по-опитен, с по-добри съвети и хитринки. Но все пак смятам, че комбинацията ми от познания за спорт, планински туризъм и здравословно хранене може да се окаже успешна, за да се насладите на красивата българска природа. Трябва да подчертая, че моят предпочитан стил на туризъм винаги е бил самостоятелни скоростни изкачвания нагоре, без почивки, освен на самия връх. Т.е. за мен ходенето на планина е хибридна форма между спорт, красиви гледки и правене на снимки и приключение. Нямам опит с многодневни преходи, но и смятам, че по-голямата част от хората се интересуват от кратки еднодневни летни разходки сред природата, така че това са моите съвети именно за такъв вид дейност :).


Обувките

Най-важното парче екипировка за всеки един спорт винаги са обувките (освен може би на шахмат, където имат повече сплашващ ефект върху опонента, отколкото реални физически ползи). Все още се учудвам, когато хората дори в градски условия не могат да си намерят удобен чифт маратонки за крачкомобила и започнат да мрънкат на малко по-дълга разходка из Южния парк. Най-важното за една планинска обувка е наистина да не ви прави пришки и мазоли и да ви пасва абсолютно перфектно на крака ви баш в стил "Пепеляшка".


Ако носите неудобна обувка дори само на един планински преход, можете да си разраните брутално краката, да си набиете ноктите, да ви падне някой от тях, да стъпите накриво и т.н. Дори да нямате планинска обувка, един чифт удобни маратонки с дебела подметка ще ви свърши перфектна работа за еднократен преход стига наистина да им "вярвате". И все пак, ако решите, че ви харесва да се разхождате на планина редовно и мислите да си купувате обувки, то не гледайте марката, а модела и качеството. Знам, че човек може да се филмира като се накичи с разни готино звучащи марки, но дрехата не прави спортиста. За лятна обувка не мисля, че популярните технологии за водоустойчивост и грайфер имат особено значение. Лично аз съм фен на тези, които не обхващат глезена, тъй като те са по-леки, по-бързо съхнат и ми дават по-голяма свобода на движение. Спазвайте правилото, че новите обувки първо се разтъпкват, после се носят сериозно.


Дрехи


Основно правило при облеклото в планината е т.нар. layering. Т.е. не да си вземете оня дебел родопски елек от баба ви и той да ви бъде основния източник на топлина, а да вземете няколко тънки парчета дрехи, които може лесно да си ги сложите едно върху друго. Идеята е да създавате колкото се може повече въздушни джобове, с които да запазвате топлината от тялото си и по-лесно да се терморегулирате. Всичките ми дрехи от чорапите до тениската са ми от изкуствени материи, тъй като отвеждат потта по-бързо, не дразнят кожата, супер еластични са и са много по-леки. Затова супергероите носят костюми от 100% полиестер, защото са удобни.


Освен това, ако имате дори 1 парче памучна дреха, нарушавате цялта терморегулираща се система на тялото. Звучи доста научно, но ако носите памучна тениска под синтетична блуза, не получавате пълен ефект от терморегулацията, тъй като тениската ще задържа потта, ще ви държи хладно, ще дразни кожата и ще тежи. Най-основно нося следното в раницата: резервна тениска, задължително се преобличам, когато достигна крайната точка и е хладно или ветровито. Полар, ветроустойчиво и водоустойчиво яке, термобельо (според температурите), алуминиево фолио (започнах да го нося за първи път тази зима и лятото ще го нося). Освен това винаги нося със себе си поларена шапка, бъфче и тънки ръкавици, тъй като дори лятото може да бъде много студено по високите и открити части. Случвало ми се е дори да бъде по-студено август месец, отколкото януари, всичко много зависи от конкретните условия в планината.


Ако сте батка или кифла, може да игнорирате гореспоменатата информация и спокойно да си носите многофункционалната униформа за град, село, фитнес, кино, сватби, дискотека, ресторанти, концерти и работа.

Хранителни запаси


Храната и напитките, ако сте чревоугодници и вашата лакомия е ненаситна, може да бъдат всякакви. Вземете си кебабчета, кюфтета, луканки, кашкавали, ракия, лютеница и люти чушлета. Само гледайте да ги изядете след прехода. По време на преход съм голям фен на енергийните барчета от сушени плодове и в по-редки случай на шоколадови барчета.


Не яжте сладкотиите си, когато усетите глад, а гледайте през някакви интервали от време да ги консумирате, за да може да извличате полза от тях. Когато знаете, че ви предстои труден участък, не ги яжте непосредствено преди него, а дайте време на тялото да абсорбира енергията. Понякога може да изпитате хипогликемичен глад и тогава най-добре са ми се отразявали шоколадовите изделия. Наскоро си купих енергийни гелове, които са предназначени за доста по-сериозни натоварвания и съм любопитен да ги изпитам. Пийте редовно вода, но в умерени количества. Има значение какъв преход правите. Ако е по-спортен и скоростен, повече вода само ще ви натежи и навреди. Ако е по-дълъг, лежерен и в горещо време, то пийте през някакви интервали от време. Може да сложите сол, за да поддържате електролитния баланс в организма си или да приемате изотонични напитки.


Сандвичите, които си правя са обикновено според натоварването, като богатите ми кулинарния знания са ме научили да си приготвям разнообразни гурме варианти: сандвич с луканка и крема сирене, сандвич с шунка и крема сирене, сандвич с хумус и сандвич с кашкавал. Лятото в жегата си взимам 2 или 3 литра вода.




Слънцезащитни продукти


Най-пренебрегваната категория от повечето хора. Колкото по-нависоко се качвате, толкова е по-тънък атмосферния слой и въпреки че е по-хладно, облъчването на UV лъчите е по-силно. Изгаранията в планината са по-силни и опасни от тези на морето! Винаги се мажа с 50 фактор слънцезащитен крем, нося слънчеви очила със 100% UV защита и широкопола шапка, която отблъсква лъчите на слънцето, но пък привлича погледите на планинарките.


Щеки, раница, челник, нож, свински опашки, лютив спрей и бинокъл


Сигурен съм, че най-мистериозната част от екипировката за градските хора са щеките. И аз бях така. За какво са ти тия щеки, ако не караш ски??? Щеките са толкова полезни и толкова нужни, че след обувките, бих казал, че те са най-важни. Най-важната им функция е безспорно безопасността, която осигуряват. Ако сте хора на статистиката, ще знаете, че колкото повече извършвате една дейност, толкова е по-голям шансът ви да настанат някои събития, като например да се пребиете някъде. Много пъти ми се е случвало щеката да ме спаси от падане, което според мен е най-важната й функция. Освен това, когато съм ходил по разни треволяци, клекове и хвойни, съм "опипвал и разчиствал" пред мен, за да не стъпя върху някое змийче. Служат като добро оръжие срещу бездомни и овчарски кучета, помагат при преминаването на тегави терени. Друга важна функция е, че повишават средната скорост на придвижване, "атакувате" склоновете по съвсем различен начин и разпределяте част от натоварването от краката към ръцете (мисля, че беше около 20-30%) и така се щадят и коленете.


Раницата е добре да бъде над 20 литра, за да може да поберете необходимата екипировка, без да ви убива на гърба. Изобрът на раница е цяла наука, но най-важното е да бъде планинарска с кръстен колан, който правилно разпределя тежестта. Раниците имат по-голямо значение при многодневни преходи. А в нея винаги си нося челник и фенерче, ако случайно ме хване нощта, нож, за да се чувствам като Беър Грилс, свински опашки, за да завържа, ако ми се скъса някой цип или нещо друго. Напоследък дочух, че имало много добри отзиви за торбичките Билла, които с ергоноичния си захват и големия обем спокойно могат да поберат и XL бурканите ви с туршия.


Лютивият спрей е важен, ако ходите по по-непопулярни пътеки, където може да имате среща с кучета, глигани или мечки. Затова е важно да знаете как се използва, особено срещу мечки. Ако видите Баба Меца, трябва обилно да се напръскате с него, хубаво така цялото тяло. След това трябва да легнете и да се престорите на умрял. Мечката ще дойде, ще ви подуши и оближе и чак тогава, когато е подлютена ще си плюете на петите.


Бинокъл естествено нося, за да се наслаждавам на далечните гледки и върхове. Отивам на Витоша, за да гледам Рила, отивам на Рила, за да гледам Пирин, отивам на Пирин, за да гледам Рила. Освен това може да вдъхвате изключително голяма доза респект, когато освен че гледате с бинокъл, назовавате никому неизвестни върхове и впечатлявате околните с непотребните си знания. Но все пак звучи тежкарско, когато на някой му кажете "Ето го, например, връх Малък Полич", просто демонстрирате изключително високо ниво на ерудиция.



Навигация, планиране на маршрут и метеорологична обстановка


Винаги проучвайте маршрута си предварително! Преди да тръгна на нови места, върхове, скали, водопади и други, изследвам маршрута в детайли през Google Earth, BGMountains.org и ViewRanger. Освен това предварително съм чел описания на маршрута, пътеписи или просто съм питал някой местен или друг турист за някакво място. Нося си хартиени карти на планините, в които ходя и имам скрийншоти от различни части на маршрута. По време на прехода се ориентирам с ViewRanger, но този сезон мисля да сменя на AllTrails. Винаги имайте едно наум, че маршрутът наобратно изглежда сякаш ходите на абсолютно ново място, затова е важно да може да боравите с карти и GPS.



Нарочно съм сложил в една и съща категория метеорологични условия, тъй като те могат значително да повлияят на ориентацията ви на терен. В планината често може да има мъгли, така че подбирайте терена според това дали, ако ви захлупи облак, ще може да се ориентирате и да не се изгубите. Лично аз винаги съм обичал да ходя по високите части на планината в абсолютно перфектно слънчево време, първо от гледна точка на безопасност, второ от гледна точка на комфорт и удоволствие и трето, заради гледките. Никога не си струва цялата логистика да отидеш до Пирин, Рила и Стара планина, да ходиш с часове, да се качиш на някой връх и да не виждаш на два метра пред себе си. Може и да съм маниак, но мисля, че най-красивите гледки, които може да си подарявате са винаги от планински върхове :).


Не е нужно да станете Никол Станкулова, но е добра идея да разбирате малко и от метеороголия, да познавате що-годе планинския климат и особености. Най-опасното климатично явление в планината е безспорно гръмотевичната буря, която се разразява най-често от април до края на август. Затова за нея ще разкажа малко повече. На първо място, винаги трябва да следим прогнозата за времето от няколко източника на информация: телевизиите, уебсайтове и форуми. Без да съм експерт, ще опиша няколко възможни сценария за буря:

  1. Планините не събират облаците, както може да чуете от баби и дядовци. Те ги генерират, заради влагата, която планините съдържат в себе си. Създавайки облаци е възможно и образуването на локална буря, затова четете знаците на природата, те си личат много ясно от сутринта. Ако видите още преди обяд малки пухкави облачета, това предполага голяма вероятност за по-значителна следобедна облачност, дъжд и вероятно и гръмотевици. Според географските особености, може да има местности, които са предразположени повече от обикновено към образуването на локални бури. Класически пример по учебник е южната част на Витоша, която поради река Струма често генерира такива бури и дори е имало фатален случай. Понякога може за много кратко време да се генерира буреносен облак, затова, ако имате съмнения, не се колебайте да свиете надолу или да потърсите подслон. Коварното на такъв вид явления е, че е възможно да не бъдат предвидени от прогнозата за времето.

  2. Облак тип "Наковалня". Гръмотевичният облак си личи много ясно по вертикалното си развитие. Ако видите, че такъв вид облак се задава към вас или се генерира както в точка 1, най-добре се скрийте и имайте предвид, че носът на наковалнята обикновено сочи и посоката на пренасяне.

  3. Навлизането на студен атмосферен фронт може да бъде съпроводено с т.нар. шквалова линия, което е поредица от гръмотевични бури, придружени с градушки, много силни пориви на вятъра и т.н. Поради мащаба на това явление, прогнозите за времето гарантират сравнителна точност, това е точно, когато Боби Лазаров ви каже с усмивка "Утре няма да става за планина".

Затова, като обобщение, през лятото винаги трябва да се следи прогнозата за времето и да не й се вярва на 100% в случаите, когато се предвижда хубаво време, а да се доверяваме и на познанията си. Едно добро правило е да се правят летните преходи по високото рано сутрин и до обяд. Ако все пак попаднете в гръмотевична буря, прочетете основните правила за безопасност в интернет, но просто не попадайте! Поради нарасналия интерес към планинския туризъм, може да се създаде илюзията, че е безопасно да се ходи на преход при буреносни облаци, когато около нас има много хора. Но преди 2 години имаше случай на повече от 100 ранени и 4-ма убити на маршрут за връх Гевонт в полските Татри.


Тренировки и режим на хранене


За да изпитвате удоволствие от планината, е важно да бъдете в добра физическа форма. Ще ви споделя моя режим. Тренировките си ги разделям на планински и градски. Планинската ми тренировка от 2018 и 2019 беше маршрутът Драгалевци-Бай Кръстьо, който между другото разбрах, че се използвал за тренировка и от много други. От есента на 2020 започнах все по-често да качвам Драгалевци-Голи връх, заради еднокилемтровата денивелация при стръмен и кратък наклон, а зимата на 2021 го качвах почти всяка седмица. Само един път съм изкачвал Драгалевци-Черни връх, скоростно за 2 часа и 5 минути, но не ми хареса като идея за дългосрочни тренировки, тъй като ми отнема твърде много време за нагоре и надолу, твърде монотонно ми става и все пак си е уморително, когато е скоростно, не съм ултрамаратонец все пак :). Черни връх обикновено го правя като полу-тренировка, полу-гледане на красиви гледки, не го изкачвам толкова систематично, не си следя толкова времето, просто обичам да ходя там. Важното е да намерите някакъв вариант, който ви харесва и да правите нещата с любов, иначе няма да се получи в дългосрочен план.


Градските ми тренировки винаги ги правя с цел да се чувствам по-добре в планината. Винаги съм тренирал цялото тяло, като естествено, че наблягам най-вече на кардио тренировките. Най-много обичам колелото, тъй като не натоварва ставите. В момента, заради дъждовете, наблегнах на бягането и си възпалих пателарното сухожилие :(. Обичам да бягам леко облечен, с цел да се калявам, запознат съм с метода на Вим Хоф, но не го следвам, само се закалявам по естествен начин. Скачането на въже също е много добро, тъй като развива излючително много координацията, но трябва бая да поскачате, за да се натоварите реално.


Темата за храненето е една от ония теми, за които е писано много, ще се пише много и не знам защо, но хората са винаги в една от двете крайности: или са супер маниаци, или грам не им дреме какво ядат. Досега винаги е работило при мен, за да се чувствам супер, ям балансирано от всичко по малко. Нямам строг режим на хранене, но въпреки че варира според сезона, спазвам няколко основни правила. Гледам да избягвам Junk Foods, захарни изделия и като цяло некачествените боклуци. Позволявам си все пак от време на време някое KFC, някой друг боклук, докато пътувам, но наистина ги избягвам сериозно и наблягам на известната Средиземноморска диета в ежедневието си.


Други полезни съвети


Безпоасността ни в планините е на първо място. Поради множеството туристи в планината е естествено и инцидентите да зачестят не просто като брой, а и като процент от туристопотока. Отново се създава илюзията, че щом има много хора, планинските пътеки са като разходка в парка. Важно е да подхождаме към тях с необходимата култура, респект и познания, както бихме подходили към други неща в живота. В крайна сметка не отивате да играете футбол по дънки и риза, а си обличате специални дрехи. Пазете природата чиста, това е пределно ясно, просто е жалко, че има хора, които не го знаят.


Задължително си свалете безплатното приложение на Планинска спасителна служба и се научете да работите с него! Направете си планинска застраховка!



Снимка: Мусаленско езеро, с връх Иречек и Мусала отзад.

Instagram: @victor_goleminov











49 views0 comments
bottom of page